Skip to content
MENU
POSIŁKI REGENERACYJNE
CATERING
KANTYNY PRACOWNICZE
KONTAKT
JAK DO NAS TRAFIĆ
POSIŁKI REGENERACYJNE 2 - WŁADCY SMAKÓW
Posiłki regeneracyjne przysługują pracownikom, którzy wykonują pracę
związane z wysiłkiem fizycznym:
– powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny
organizmu powyżej 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet,
– powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny
organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ)
u kobiet, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów
technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10°C lub w których
wskaźnik obciążenia termicznego służący do oceny średniego wpływu oddziaływania
ciepła na człowieka w okresie reprezentatywnym dla jego pracy (WBGT) wynosi powyżej 25°C,
– powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu
powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ)
u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym;
Za okres zimowy uważa się okres od dnia 1 listopada do dnia 31 marca,
– przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych,
– pod ziemią.