POSIŁKI REGENERACYJNE 2 - WŁADCY SMAKÓW
  • Posiłki regeneracyjne przysługują pracownikom, którzy wykonują pracę
  •   związane z wysiłkiem fizycznym:
  •  
  •   – powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny
  •     organizmu powyżej 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet,
  •   – powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny
  •     organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ)
  •     u kobiet, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów
  •     technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10°C lub w których
  •     wskaźnik obciążenia termicznego służący do oceny średniego wpływu oddziaływania
  •     ciepła na człowieka w okresie reprezentatywnym dla jego pracy (WBGT) wynosi powyżej 25°C,
  •   – powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny  organizmu
  •     powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ)
  •     u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym;
  •  
  •   Za okres zimowy uważa się okres od dnia 1 listopada do dnia 31 marca,
  •  
  • – przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych,
  • – pod ziemią.